image/svg+xml

Ommenaar Harm Sissing kwam om in Ladelund

Verhaal

Ommenaar Harm Sissing kwam om in Ladelund

Plaatje bij verhaal: sissing.jpg

Harm Sissing was de zoon van Jan en Eeltje Sissing Bos. Ze kwamen uit Groningen naar Dedemsvaart waar Jan Sissing machinist was van de dorsmachine van de dorsvereniging in Dedemsvaart. In de tijd die er over was kocht Jan Sissing een stuk woeste grond aan de Schapendijk en ging deze grond ontginnen. Zo ontstond de boerderij aan de Schapendijk in Ommen waar de Sissings gingen wonen.

Harm Sissing was niet getrouwd en hij zou zijn vader opvolgen bij de dorsmachine. Toen de oorlog begon woonden ze aan de Schapendijk, een gebied ver van de bewoonde wereld. Ze hadden onderduikers op de boerderij. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat Harm samen met zijn jongere broer Albert werden opgepakt in 1944 en naar het kamp Erica zijn gebracht.

Arrestatie

Albert zijn jonge broer hebben ze weer vrijgelaten, maar Harm moest op transport naar kamp Amersfoort. Er zijn nog wat kleine handgeschreven briefjes die hij illegaal wist te versturen naar zijn ouders. Ook is er een legale brief, waarvan de toon anders is dan de illegale briefjes. Je kon dus wel zien dat ze niet alles konden zeggen. Na verloop van tijd werd Harm op transport gezet naar het concentratiekamp Neuengamme in de buurt van Hamburg in Duitsland. Hij zat daar met de een groep mensen uit Putten, waar een groot gedeelte van het dorp opgepakt was. Van uit Neuengamme moest Harm naar een satellietkamp aan de Duits/Deense grens in Ladelund waar ze tankgrachten moesten graven onder zeer slechte omstandigheden. In zeer korte tijd vonden veel mensen daar de dood. Ook Harm Sissing heeft dit niet overleefd.

Begraven in een massagraf

In 2006 zijn we met Albert (zijn jonge broer) naar Ladelund en Neuengamme geweest en hebben in Ladelund het massagraf bezocht waar Harm begraven ligt. In Neuengamme hebben we het concentratiekamp bezocht, waar we de informatie kregen zoals voor een deel beschreven in dit verhaal.”

*Dit is het verhaal over Harm Sissing (14-2-1904-?1945) uit Ommen, zoals zijn oomzegger Jan Sissing zich herinnert. Harm Sissing kwam in 1945 in Ladelund (D) om het leven. Dit verhaal komt uit "De Darde Klokke", nr. 174.

Auteur:De Darde Klokke
Trefwoorden:Tweede Wereldoorlog, Concentratiekampen, Verzet, Onderduikers
Personen:Harm Sissing
Periode:1940-1945
Locatie:Buiten Overijssel, DE, KZ Ladelund, Ladelund, Raiffeissenstrasse
Thema's:Verzet

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.